fbpx

Mi újság?

Rendrakás a tanyán

Június hónapban végre lehetővé vált, hogy a tanyát és környékét kissé rendbe tegyük. Rengeteg szemetet kitakarítottunk a házból, a padlásról a régi, 60-as, 70-es évekbeli újságokat halmokban hordtuk ki. Találtunk mindent, a kemencéből például egy sült, száraz denevértetem került elő.

Szeméthegyek kerültek ki a házból, amit majd konténerbe gyűjtünk és elszállíttatjuk

A házat kiszabadítottuk az elvadult növényzet fogságából, így most már sokkal egyszerűbb és szabadabb a bejárás az épületbe és a falakat sem rombolják tovább a túl közeli növények gyökerei. Nagyon szomorúan vágtuk le egy a házfalra teljesen ránőtt fának az ágait, sajnos a ház állapotának megóvása érdekében nem volt más választásunk. Annyiban viszont emléket állítottunk neki, hogy ágasfának meghagytunk egy részt belőle.

Ágasfa vagy más néven köcsögfa, mely a köcsögök tárolására szolgál majd

Érdekes eredeti építészeti megoldások is a felszínre kerültek, amiket az épület előző tulajdonosai valamiért nem értékeltek sokra, de mivel számunkra fontos szempont a ház teljesen eredeti állapotba történő helyreállítása, így ezek rendbehozatalára is nagy hangsúlyt fektetünk.

Egyik ilyen érdekesség a homlokzati falba épített padlásfeljáró, amit valószínűleg – az épülethez szintén nem illő – előtér építésekor falazhattak be. A feljáró befalazott nyílását lebontottuk és majd egy ide alkalmas fa ajtóval fogjuk lezárni.

Kibontottuk a befalazott eredeti padlásfeljárót

A pitvar és kamra közti falon is volt annak idején egy átjáró, amit szintén megnyitottunk, így most már a konyhából is át lehet menni a kamrába anélkül, hogy kilépnénk a házból.

Megnyílt az átjáró a pitvar és a kamra között is

Nagyon örültünk, hogy sikerült találkoznunk személyesen is Bíró Árpád, nemzetközileg is elismert vályogépítő mesterrel, aki a pincétől a tetőig szakértő tanácsokkal látott el minket a ház felújítási munkáival kapcsolatban.

Profitól kapjuk a tanácsokat

Külön izgalmas, hogy ugyancsak Kiskunfélegyházán találtunk a tanyához egy kísértetiesen hasonlító házat, ami nem más, mint Móra Ferenc szülőháza. Pihenésképpen meglátogattuk a jelenleg a Kiskun Múzeum kezelésében lévő épületet. (Egyébként mindenkinek szívből tudom ajánlani ezt az élményt, ha érdekli híres írónk élete. Olcsó és professzionális a bemutató.)

A múzeum munkatársának köszönhetően rengeteg új, érdekes információt kaptunk Móra Ferencről és maga a rendbehozott ház is sok új támpontot biztosít nekünk a tanyánk újjáépítéséhez. Nem mellesleg a tárlatvezetőtől kaptunk egy kontaktot egy nádfedésben jártas szakemberhez is, sőt úgy tűnik, hogy abban is segítséget kapunk, hogy kiderítsük tanyánk múltját. Ha ez sikerül, akkor még több érdekfeszítő információval tudunk majd szolgálni tájházunk látogatóinak.

További képeket az elvégzett munkákról, ill. az alföldi környezet szépségéről a lenti galériában találsz.

Szeretnéd segíteni az ökoFarm projektet, vagy személyesen részt vennél a megvalósításában. Kérjük, tekintsd meg a projekt oldalát itt és a lap alján található űrlap segítségével jelentkezz nálunk. Nagyon örülnénk neked!

Szólj hozzá!

0
    0
    Kosár
    Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása