fbpx

ökoPlant

ökoPlant

Az erdő nem azért van, hogy „szolgáljon” minket! Inkább bölcsen meg kell értenünk a működését, és hálásan elfogadni jótéteményeit.

Jane Goodall

Az ökoPlant projektünk keretében szervezetünk a széndioxid kibocsátás ellensúlyozására és természetes erdeink védelmében őshonos fatársulásokat, ún. örökerdőket hoz létre. Természetesen ebben a tevékenységben – mint ahogy a többiben is – számítunk rátok. Egyetlen ember is tehet az említett célokért, ne hidd el, hogy te nem tudsz hatással lenni. Együtt ráadásul sokkal erősebbek is vagyunk.

A probléma:

Fogyasztásunk egyre aggasztóbb mértékben növekszik. Rengeteg új terméket és szolgáltatást vásárolunk (ilyen termék többek között az energia is), melyeknek előállítása során tekintet és kompenzáció nélkül zsákmányoljuk ki a minket körülvevő környezetet. A környezetet, melyben élünk, melynek egyensúlya elengedhetetlenül fontos életben maradásunkhoz.

Egyik – és egyben az egyik legfontosabb – természeti erőforrásunk, melyet jelenleg nem nagyon becsülünk meg, a Föld légköre. A levegő, melynek létét minden másodpercben oly természetesnek vesszük, hogy eszünkbe sem jut, milyen lenne a hiánya. Meggondolatlanul eregetjük a levegőbe a különböző mérgező anyagokat. Apadhatatlan birtoklási vágyunk és az élet folyamatos élvezetének hajszolása miatt a légkör összetételét rendkívüli mértékben megváltoztatjuk. Mindezt úgy, hogy nem törődünk a várható következményekkel, mint például a globális felmelegedés, az időjárás kedvezőtlen alakulása, a természeti katasztrófák egyre gyakoribbá válása vagy a civilizációs betegségek terjedése.

A már tulajdonunkban lévő termékek pedig aztán – holott használati értékük még viszonylag magas – értelmetlenül a szemétbe kerülnek, mert érkezik az új, a jobb, a trendibb. Az így létrejövő szeméthalmok nagy részét elégetjük, melynek melléktermékei ugyancsak a légkörünket szennyezik.

Összefoglalva: A Föld légkörének jelenlegi állapota és összetétele nagyon jelentős mértékben hatással van a ma ismert emberi életre és a civilizációnkra. Ha meggondolatlanul tönkretesszük, úgy súlyos árat kell majd ezért nekünk és utódainknak fizetnünk az életünk pedig soha többé nem lesz már olyan, mint amilyennek jelenleg ismerjük.

A feladat:

Ha szeretnénk a légkörünket és egyben magunkat is a beláthatatlan következményektől megóvni, akkor az egyik fontos feladat a levegőbe jutó jelenlegi és jövőbeni CO² mennyiségének csökkentése.

A megoldás:

A fenn megfogalmazott cél elérésének egyik módja, ha CO²-t vonunk ki a légkörből. Az ökoPlant projekt keretében ennek érdekében teszünk erőfeszítéseket.

De hogyan érhetjük el, hogy csökkentsük a levegőben található CO² mennyiséget? Ehhez egy ősi organikus szervezetet használunk, amit az emberek csak fának, illetve erdőnek hívnak.

Speciális technológiával és erdészeti szakemberek bevonásával őshonos fafajokból úgynevezett örökerdőket hozunk létre. Az erdőtelepítések előtt – laboratóriumi termőföld-vizsgálatot követően – előkészítjük a talajt, hogy az elültetett fák igényeit képes legyen a föld optimálisan kielégíteni. A telepítést követő 2-3 évben intenzíven gondoskodunk a telepített fákról. Öntözünk, gyomtalanítunk, ellátjuk őket a szükséges tápanyagokkal, így a fiatal fák növekedését, fejlődését maximalizáljuk. Természetesen ezután sem hagyjuk magára az erdőt, azonban – miután a fák kellőképpen megerősödtek – folyamatosan átállítjuk az önálló életre.

Erdeinkben a jövőben kizárólag természetközeli, erdőkímélő  módszerekkel – ún. szálalásos erdőgazdálkodás keretében – történhet meg a vágásérett faanyag részleges kitermelése. A fa értékesítéséből származó bevételből nem úszómedence vagy autó lesz, hanem minden esetben további erdőtelepítések finanszírozására, ill. a meglévő erdők gondozására fordítjuk.

Az ökoPlant örökerdők, illetve a projekt fontosabb előnyei:

 

 1. A légkörből kivont CO² olyan faanyagokban tárolódik el, melyek hosszú távú felhasználásra kerülnek, így a CO² határozatlan ideig nem kerül újra a légkörbe.
 2. Az ökoPlant erdőket vegyes fajú rendszerben, gondos tervezést követően az adott területre jellemző őshonos fafajtákat vegyítve telepítjük. Ezáltal erdeink ellenállóbbak a betegségekkel és egyéb károkozókkal szemben, valamint igényeik különbözősége miatt gyorsabb növekedés várható.
 3. Az emberi felhasználásra szánt faanyag kíméletes, ún. szálalásos technikával kerül kitermelésre, így az erdő örökre erdő marad. Az így történő fakitermelés kíméli az erdőben kialakult ökoszisztémát. Mivel egyszerre kis területen történik a kitermelés, megóvhatjuk természetes erdeinket és azok ökoszisztémáját az értelmetlen pusztítástól.
 4. A fafajok változatosságának és a rendszeres gondozásnak köszönhetően az általunk kialakított erdőkben rendkívül változatos ökoszisztéma alakul ki. Mindent elkövetünk, hogy az őshonos állatok a lehető legmagasabb számban jelen legyenek erdeinkben.
 5. A fenntartható, környezetkímélő gazdálkodással jelentősen növelhetjük erdőségeink méretét. Ezáltal üvegházhatású gázkibocsátásunkat egyre hatékonyabban ellensúlyozhatjuk.
 6. Az erdők további hasznosítási lehetőségeket is nyújthatnak, mint például gombatermesztés, vadgazdálkodás, haszonállatok legeltetése (mely elősegíti az erdő további tápanyagellátását is), stb. Ezeket a lehetőségeket jelenleg is folyamatosan kutatjuk és teszteljük.
 7. Az ökoPlant erdők elsődleges célja a természetvédelem. Fakitermelés csak és kizárólag moderált mennyiségben, az erdő élővilágát csak minimális mértékben megzavarva történhet. A gazdálkodás során – az erdei élőhelyek biztosításának érdekében – lehetővé tesszük a fák szükséges számú öregedését, ill. fenntartjuk a holt fák ideális számát.
 8. A termesztési ciklus végén a kitermelt faanyag értékesítéséből származó jövedelem további erdőtelepítési, ill. egyéb környezetvédelmi projektek megvalósítását teszi lehetővé. Így a projekt a későbbiekben akár önfinanszírozóvá válhat.

 

Te mit tehetsz?

Segítheted a projektet személyes részvételeddel. Ha szívesen ültetnél fát, telepítenél öntöző rendszert vagy építenél az ültetvény köré vadkerítést, akkor kérjük, jelentkezz most adatbázisunkba, s mikor munka van, értesítünk. (A részvétel minden esetben önkéntes!) Kattints ide a jelentkezéshez!

Ha másképp szeretnél segíteni, támogathatod a projektet anyagilag is. Nagyon örülünk a legkisebb adománynak is: minden egyes forint hozzájárul ahhoz, hogy légkörünk egészségesebb legyen. Ha szívesen adakoznál a projekt számára, kattints ide! Klikk.

Fogadj örökbe egy (vagy több) fát egy ökoSMart örökerdőben!

Ültess egy vagy több fát erdeinkben. Segítségeddel hozzájárulsz erdőtelepítéseinkhez és bolygónk megóvásához. Számításaink szerint egy fa telepítése az általunk alkalmazott metódussal 800.- Ft-ba kerül. Ez az ár a következőket tartalmazza:

  • facsemete ára;
  • a fa földterületének költsége;
  • vadvédelmi költségek;
  • ültetési és ápolási költségek (10 évre);
  • öntözési költségek (az első 3 évben);
  • biztosítási költségek (ha a facsemetékkel valami baj történne, úgy újratelepítjük azt).

 

1 fa
800.-
Fogadj örökbe egy fát!
Ha egy csomag Túró Rudi vásárlása ehelyett elültetsz egy fát, már tettél valamit a környezetedért is.
Örökbefogadás
100 fa
80'000.-
Fogadj örökbe 100 fát!
Száz fa örökbefogadásával 100 m² erdő telepítését támogatod, mely évente kb. 1 tonna CO² megkötését teszi lehetővé.
Örökbefogadás

 

Fa örökbefogadásával kompenzálhatod háztartásod akár teljes CO² kibocsátását is és karbonsemleges lehetsz. Az örökbefogadás tényét és nevedet – természetesen csak akkor, ha te is egyetértesz – közzé tesszük honlapunkon. Ha szeretnél ültetni fát erdeinkben, kattints ide, és máris megteheted!

Segíts földdel!

Saját földed van, amit jelenleg nem tudsz magad hasznosítani, de szeretnéd, ha így is a jövőt szolgálná? Örömmel bérbe vesszük vagy akár megvásároljuk termőfölded a projekt keretében és hasznosítjuk azt örökerdő telepítésére. Kérjük, hogy ez esetben vedd fel velünk a kapcsolatot. Katt!

Legyél erdőtulajdonos!

Létrehozhatsz saját örökerdőt is. Saját földed van és szívesen ültetnél rá fákat? Amellett, hogy jelentősen hozzájárulsz ezzel a légkör CO² tartalmának csökkentéséhez, emellett – természetesen a természetvédelmi törekvések megtartása mellett – jövedelmet is termelhetsz magadnak. Jelentkezz nálunk és szívesen segítünk neked. Segítünk megtervezni és – igény esetén – kivitelezni erdődet. Bemutatjuk a területeden telepítésre alkalmas fafajtákat, akár be is szerezzük neked a csemetéket.  Írj nekünk!

Gyakori kérdések… és válaszok

Természetesen nincs akadálya annak, hogy több fának a telepítését támogasd.

Természetesen! Nagyon örülünk minden segítő kéznek.
Amellett, hogy projektjeinkkel igyekszünk jóvátenni mindazt, amit a fogyasztásunkkal okoztunk/okozunk, célunk az is, hogy a hasonló gondolkodású tenni akarókkal egy cselekvő közösséget építsünk fel.

Telepített erdeink az első 50 évben védettséget élveznek a fakitermelés alól. Ezt követően lehetséges lesz a fák részleges kitermelése, de kizárólag az ún. szálalásos erdőgazdálkodás keretében. Ennek köszönhetően az erdő, mindig megmarad erdőnek lenni és az ökoszisztémának sem okozunk károkat.

A projekt elsődleges célja a biológiai úton légkörből történö hosszú távú CO² kivonás. Természetesen, ha a jövőbeni kitermelést követően fűtésre használnánk fel a faanyagot, ezzel visszajuttatnánk a már megkötött CO² mennyiséget a levegőbe. Ezért a fákat kizárólag ipari hasznosításra - az építőipar, bútoripar, stb. számára - értékesítjük. Az ebből befolyó jövedelmet további erdőtelepítésekre és egyéb környezetvédelmi célokra fordítjuk.

Örökerdőnek az olyan erdőket nevezzük, melyekben bár termelnek ki fákat, de ez nem tarvágással, hanem kizárólag az ún. szálalásos erdőgazdálkodás keretében történik. Így nem egy összefüggő területen tarolják le az erdőt, hanem csak a vágásra kiválasztott fákat egyenként termelik ki. Azért nevezzük örökerdőnek, mert a terület a kitermelést követően is megmarad erdőnek, ahelyett hogy pusztasággá változna.

Természetesen szívesen segítünk, hogy megtudd, mennyi a családod egy évre jutó CO² kibocsátása. A megismert érték alapján már könnyen kiszámítható, mennyi fa elültetésével tudod ezt semlegesíteni. Sajnos mindezt nem tudjuk ingyen vállalni. Ha ezen szolgáltatásunkat szeretnéd igénybe venni, kérjük lépj velünk kapcsolatba. Ha nem akarsz külön fizetni ezért, akkor az Interneten találsz nagyon jó számítási oldalakat, ahol az adataid megadásával megbecsülheted te magad is ezt az értéket.

 

  További kérdésed van? Szeretnél velünk dolgozni? Támogatnád a projektet? Írj nekünk!

  Ha olyan kérdésed van, amire itt nem találtál választ, kérjük, küldd el nekünk és mi igyekszünk hamar megválaszolni azt.

  • Kérjük, a jobb oldalon jelöld be, hogyan szeretnél a projektben résztvenni?
   (Több válasz is megjelölhető.)

  • Anyagilag szeretném támogatniSzemélyes részvétellelFöldet szeretnék felajánlaniÜltetvényt szeretnék létrehozniEgyéb, az üzenetben leírom

  0
   0
   Kosár
   Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása