fbpx

Mi újság?

A fotó csak illusztráció.

Rohamos mértékben emelkedik a folyótorkolatok vízének hőmérséklete Ausztráliában

A Sydney-i Egyetem kutatói szerint, 12 év alatt 2,16 Celsius fokkal emelkedett a folyótorkolatok vízének hőmérséklete a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam partvonala mentén. A projekt keretében több mint 160 torkolatot vizsgáltak meg az 1100 kilométernyi partszakaszon.

Elliot Scanes, az egyetem tengerbiológusa szerint az évenkénti 0,2 Celsius-fokos emelkedés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a klímaváltozás már zajlik Ausztráliában. „Ez a hőmérséklet-emelkedés olyan gyors ütemben történik, amely meghaladja a globális óceáni és légköri modellek előrejelzéseit” – tette hozzá a szakember.

A kutatók szerint a folyótorkolatok vízhőmérsékletének, savasságának és sótartalmának változása valószínűleg világszerte negatív hatással lesz a vízi élővilágra és a halászterületekre. „Ez nem csupán a helyi tengeri élővilág és madarak szempontjából aggasztó, hanem arra a világszerte élő több millió emberre nézve is, akiknek a megélhetése függ ezektől a folyóktól, tavaktól és lagúnáktól” – húzta alá kedden kiadott közleményében Scanes.

A kutatócsoportot vezető Pauline Ross szerint a változás olyan mértékű, hogy a következő évtizedekben akár a part menti növényzeteket, például a mangroveerdőket is veszélyeztetheti, csökkentve azon képességüket, hogy mérsékeljék a viharok és a tengerszint-emelkedés pusztító hatásait.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

0
    0
    Kosár
    Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása