fbpx

Tájház és közösségi gazdaság

Tájház és közösségi gazdaság

Hagyományőrzés és modern technológia egyszerre. Lehetséges?

Sokan sokszor álmodozunk arról, hogy távol a város és a mindennapok zajától, a természet részeként élünk valahol. Valahol, ahol megfelelő tér van számunkra, és ahol az idő nem igazán számít. Valahol ahol van egy hely, mely biztosít nekünk mindent, amire igazán szükségünk van.

Gyakran áhítozunk arra, hogy a kakas kukorékolására ébredjünk, a felkelő nappal együtt induljon a napunk. A tiszta esővízben mosakodjunk. Reggelink a frissen fejt tejből, a saját sütésű kenyérből és a kertünkben termett növényekből álljon. Vágyunk rá, hogy ha kiállunk a házunk elé, érezzük: részei vagyunk az isteni rendnek. Nincs zaj, nincs szemét, nincs stressz, nincs főnök, nincs dugó, nincs büdös, nincs idegesség, nincs határidő. Csak mi vagyunk. Mi és a természet. És szabadok vagyunk.

Szabadok, mert mindeközben kényelmesen élünk. A technológia mindezt biztosítja számunkra. Nem tönkretesszük a körülöttünk létező világot, hanem vigyázunk rá. Megőrizzük a létezőt és egyúttal új világokat is teremtünk.

Mi itt az ökoSMart-nál hiszünk abban, hogy mindez lehet valóság. Hisszük, hogy lehet úgy egy fenntartható, hagyománytisztelő és teljes életet élni, hogy közben a legmodernebb technológia vívmányai által nyújtott előnyöket is használjuk. Mindezt úgy, hogy a környezetünkkel harmonikus kapcsolatban maradunk. Nem kihasználjuk és feléljük azt, hanem gondoskodunk a fenntarthatóságáról és folyamatosan megújítjuk a számunkra elérhető erőforrásokat.

Ennek szemléltetésére született meg ökoFarm projektünk, mellyel a modern – de hagyományhű – lehetőségek tárházát kívánjuk bemutatni és népszerűsíteni.

A projekt keretében egy egyedülálló kiskunsági 136 éves tanyát újítunk fel korhűen, szigorúan követve az alföldi hagyományokat. Ez a kis épület már önmagában is méltó arra, hogy megőrizzük az utókornak, de mi többet akarunk.

A tanyaépületet tájházként tervezzük üzemeltetni, melynek keretében a látogatóknak – gyerekeknek és felnőtteknek – bemutatjuk majd a 19. századi tanyasi életet. Akár személyesen is belecsöppenhetsz ebbe. Megismerheted az őseink által tartott őshonos magyar haszonállatokat, te és családod átélhetitek a hajdani paraszti élet hangulatát szabadon, de 21. századi komfort mellett. A ház körül egy valóban működő gazdaságot hozunk létre, így az érdeklődök ténylegesen megélhetik a valódi gazdálkodást.

A szomszédos tanyahelyen szálláshelyek kialakítását tervezzük. Ezek az alföldi építkezési hagyományoknak megfelelően vályog falazatú, nádtetős  vendégfogadó épületek lesznek.

A kis házakban minden ésszerű komfortot felvonultatunk majd. Így például a működő kemence mellett falfűtés és hőpumpa fogja szolgáltatni a meleget és a meleg vizet. Szokatlan módon a fűtéshez igyekszünk felhasználni majd a haszonállatok testmelegét is.

Napelemekkel és modern, de a környezetbe illeszkedő szélturbinával termeljük majd az áramot. Gazdálkodni fogunk az eső- és talajvízzel és környezetbarát módon tisztítjuk meg és használjuk fel a keletkező szennyvizet is.

Mindent fel fogunk használni, amit a természet, a földjeink, az állataink adnak nekünk, semmi sem vész kárba. A hulladéktermelést igyekszünk megközelítőleg nullára redukálni.

Terveink szerint a tanya alkalmas lesz a teljes önellátásra, beleértve ebbe – az önellátó energiatermelés mellett – a szükséges élelmiszerek előállítását is.

A projekt keretében szeretnénk létrehozni és működtetni egy permakultúrás gazdálkodáson alapuló közösségi gazdaságot, mely nem a piacon értékesíti a megtermelt javait, hanem a köré szerveződő közösség javára fordítja azt. A közösség tagjai együtt hozzák meg a gazdasági döntéseket, egyenlő mértékben, közösen vállaljak a gazdálkodással járó kockázatot, ennek fejében rendszeresen jutnak hozzá egészséges, vegyszerektől mentes, kiváló minőségű természetes élelmiszerhez.

A gazdaság kialakítása és üzemeltetése során felmerült tapasztalatok alapján részletes működtetési kézikönyvet állítunk össze, ezzel is megkönnyítve és támogatva az ország egyéb részein hasonló gazdaságok létrejöttét.

A projekt megvalósításánál elsődleges szempontunk, hogy a lehető legkevésbé terheljük a környezetet. A lehetőségek szerint mindenkor természetes anyagokat és megújuló energiát használunk majd fel.

A rendbe hozott tanya és a szállást adó épületek több célt szolgálnak majd. Használjuk őket referenciának, ahol a látogató – akár te is – megismerkedhetsz a felhasznált technológiákkal és azok működésével. A jó példa alapján akár otthon is megvalósíthatod mindazokat a természetbarát technológiai megoldásokat, amiket nálunk látsz.

De csatlakozhatsz tagként a közösségi gazdasághoz vagy akár több napra is meglátogathatod a tanyát. Eltölthetsz majd vendégéjszakákat is nálunk. Kipróbálhatod milyen az, amikor nincs zaj, nincs büdös és nincs stressz és a kakas kukorékolására ébredsz. Csak laza szellő, madárcsicsergés, friss tej, üde zöldségek és a szabadság van.

Ugye, milyen izgalmasan hangzik mindez? Szeretettel hívunk, hogy légy részese te is ennek a különleges kalandnak.

Csatlakozz Te is!

Támogasd a tanya felújítását vályogtégla jegy vásárlásával, jelentkezz tagnak a közösségi gazdaságba vagy foglalj le előre vendégházainkban egy vagy több vendégéjszakát. Ez utóbbit persze most jóval olcsóbban megteheted, mint amennyibe ez a projekt befejezését követően kerülni fog. Ha csatlakozol hozzánk, akkor támogatóként már most is részt vehetsz a döntésekben.  Ha szívesen fogsz szerszámot a kezedbe, akkor akár közreműködhetsz személyesen is a projekt megvalósításában. Minden segítséget hálás köszönettel fogadunk.

Honlapunk online boltjában  máris vehetsz téglajegyet vagy foglalhatsz szállást a jövőre, további információt ezzel kapcsolatban az adott oldalakon találsz. A felújítást követően minden támogatónk díjmentesen látogathatja majd a tanyát és kedvezményesen a helyszínen szervezett eseményeket, nevét megörökítjük a tanya udvarán elhelyezendő kő táblán és tagjává válik a támogatói csoportunknak, ahol személyes ötleteivel, véleményével is alakíthatja a projektet.

Várunk a csapatba! Tekintsd meg az említett oldalakat online boltunkban vagy egyszerűen az alábbi űrlap kitöltésével üzenj nekünk és megbeszéljük, hogyan tudunk együttműködni. Ha egyéb kérdésed van, akkor is örömmel vesszük a jelentkezésed.

  További kérdésed van? Írd meg nekünk!

  Ha olyan kérdésed van, amire itt nem találtál választ, kérjük, küldd el nekünk és mi igyekszünk hamar megválaszolni azt.

  • Kérjük, a jobb oldalon jelöld be, hogy a projekt mely része az, amelyik a leginkább érdekel téged?
   (Több válasz is megadható.)

  • A ház felújításaKözösségi gazdálkodásVendégéjszakaPermakultúrás gazdálkodásTechnikai megoldások

  0
   0
   Kosár
   Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása