fbpx

Kezdetek – az ökoSMart sztori

Nyomasztó érzés úgy a gyermekeink jövőjére gondolni, hogy az életmód, amit megszoktak előbb-utóbb nagy valószínűséggel véget ér. Már ha hihetünk a tudománynak.

Meg kell majd szokniuk, hogy nem lesz természetes a ma ismert kényelem és talán nem lesz ennyire egyszerű hozzájutni majd azokhoz az árucikkekhez sem, melyek alapszükségleteinket elégítik ki. Mindez ma olyan magától értetődően a miénk.

Abba még nehezebb belegondolni, hogy ennek a helyzetnek az okozói mi magunk vagyunk. Mi, akik tegnap és ma az önző, kapzsi és örömhajhász életünkkel feléljük bolygónk erőforrásait és közben tönkretesszük a planétát.

De mit lehet a megoldás? Megmenteni egyedül a világot elég nehéz. A politikusokra igazán hatni nem tudunk. Néhány ember cselekvése csepp a tengerben, de valamit mégis csak tenni kell. Nem nézhetjük mindezt tétlenül!

Mi, az ökoSMart létrehozói arra kerestünk választ, mi módon ellensúlyozhatjuk legalább saját magunk és családunk CO² kibocsátását.

A technológia létezik, aminek használatával kivonhatunk széndioxidot a légkörből, de ez egyelőre annyira költséges, hogy inkább a természetes megoldást választjuk: fákat ültetünk.

Persze ez is sok további kérdést felvet: hol fásítsunk, mennyi fát ültessünk és hogyan tegyük ezt?

Szerencsére ma, az internet korában könnyű új információhoz jutni. Kutakodásaink során találtunk rá a Miyawaki erdőtelepítési módszerre, mely gondos kutatást követően, a körülmények feltérképezése és kiértékelése után, egy érdekes eljárással hoz létre erdőket a területre jellemző őshonos fajtákból. A metódust egy japán botanikus, Dr. Akira Miyawaki fejlesztette ki és segítségével a megszokottnál jóval gyorsabban érhetünk el eredményt. Mivel már akár 100 m²-en is telepíthetünk erdőt, így a módszert előszeretettel alkalmazzák városi beépítetlen területeken, ezzel is javítva a település mikroklímáját, levegőjének minőségét. Úgy döntöttünk, hogy így fogunk mi is fásítani, először saját területen.

A téma annyira magával ragadott minket, hogy úgy határoztunk, miközben a gyakorlatban alkalmazzuk az eljárást, folyamatos kísérletezéssel és kutatással bővítjük a Miyawaki módszerrel kapcsolatos tudásunkat. Tapasztalatainkat Igyekszünk hazai körülmények közt – minél több szakember és érdeklődő bevonásával – szélesíteni és a jövőben a módszert alkalmazni kívánó kezdeményezéseket minden eszközzel segíteni.

Kiskunfélegyháza külterületén találtunk egy elhanyagolt tanyát, melyhez tartozik egy 2’500 m2-es szántó terület. Ez ténykedésünk első helyszíne.

Persze általában semmi sem úgy halad, ahogy azt elsőre kitalálja az ember. Nálunk is jöttek a nehézségek. A tavaszi fásítást meghiúsította az, hogy a területet a szomszéd földbirtokos betelepítette kukoricával. Nem voltunk mérgesek, jóhiszeműen járt el. Csak úgy, mint az előző években hasznosította a parlagon álló földet. Mikor rákérdeztünk azt javasolta, hogy tapossuk le a kukoricát, de hát ki tesz már ilyet.

Aztán belobbant a koronavírus, ami jócskán megnehezítette terveink megvalósítását. A telepítést a jelen állás szerint jövő év tavaszára tervezzük, reméljük összejön.

Időközben egyre több rokonunknak és ismerősünknek is beszéltünk a faültetési akciónkról és mindenki nagyon pozitívan reagált rá. Volt olyan is, aki konkrétan rákérdezett, nem ültethet-e ő is fát nálunk. Így hát nekünk sem kellett több: felismerve a lehetőséget, kidolgoztuk, hogyan tud bárki csatlakozni projektünkhöz, ha szeretné CO² kibocsátását valamennyire ellensúlyozni. (Erről részletesen olvashatsz a projekt saját oldalán. Itt.)

A https://okosmart.hu weboldalon is és Facebook oldalunkon is folyamatosan beszámolunk a fejleményekről. És természetesen számítunk rád is, ha érdekel a projekt vagy csak szeretnéd az ökológiai lábnyomodat csökkenteni.

A történet persze folytatódik, mert ha már hozzájutottunk egy igazi alföldi tanyához, akkor azzal is kellene kezdeni valamit. De ez már egy másik történet. 🙂

0
    0
    Kosár
    Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása