fbpx

Mi újság?

Ejtőernyős ugrás CO² nélkül

A SolarStratos napelemes repülőgép feltalálója végrehajtotta minden idők első elektromos repülőgépből történő, egyben teljesen CO²-mentes ejtőernyős ugrását.

2020. augusztus 25-én reggel rövid emelkedés és 5’000 láb (1’520 méter) tengerszint feletti magasság elérése után Raphaël Domjan kiugrott a gépből, majd több száz méter szabadesést követően és több mint 150 km/h maximális sebesség elérése után biztonságosan leszállt a csapat bázisán a vendégek sorfala előtt.

Forrás: solarstratos.com

A történelmi teljesítmény mellett maga a repülőgép is nagyon érdekes. Az első napenergiával üzemeltetett kereskedelmi, kétüléses repülőgép propellerét egy 32kW-os, elektromos motor hajtja meg.

A szárnyakon elhelyezett napelemcellák teljes felülete 22m², a teljes szárnyfesztáv pedig 24.9 méter. A nap energiáját egy 20kWh-ás lithium-ion akkumulátor tárolja el, de a gép így is mindössze csak 450 kg-ot nyom.

És ha mindez még nem elég, ez lesz az első napenergiával hajtott, ember által vezetett gép, mely képes lesz repülni a Föld sztratoszférájában is.

0
    0
    Kosár
    Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása