fbpx

Csináljunk tájházat

Mint arról egy előző bejegyzésben már beszámoltunk fatelepítési terveink megvalósítása közben hozzájutottunk egy hamisítatlan alföldi tanyához is. Ennek a történetét meséljük el most:

Az apróhirdetéseket böngészve jutottunk el Kiskunfélegyházára, ahol már régóta kínáltak megvételre egy külterületi tanyát. A házhoz tartozik egy 2500 m²  nagyságú szántóterület is. Ez elég olcsó volt és jónak is ígérkezett, beleillett faültetési terveinkbe, így végül belevágtunk. Persze ez nem ment ennyire egyszerűen, de a tanya és a föld is már a mi tulajdonunk.

Mi azért látjuk benne a csodaszép alföldi tanyát

A tanyán áll egy régi, – ha hihetünk a mestergerendába vésett évszámnak -, 136 éves kis parasztház, mely rogyadozva bár, de még mindig hirdeti a régmúlt paraszti élet dicsőségét. De mihez kezdjünk vele? Több ötlet felmerült, végül úgy döntöttünk, hogy az épületet felújítjuk, korhűen berendezzük és tájházként üzemeltetjük majd. Így minden érdeklődő láthatja és meg is tapasztalhatja, hogyan éltek a XIX. század végén, a XX. század elején a tanyavilág lakói. Végülis a Magyar Tanya egy hungarikum.

Érdeklődők és támogatók bevonásával szeretnénk egy közösséget felépíteni, úgyhogy, ha szívesen kutatsz a témában és foglalkozol a régi paraszti élet hagyományaival, tárgyaival, várunk téged is szeretettel. A felújítás korhűen történő kivitelezésének érdekében folyamatosan szakemberek tanácsaira is támaszkodunk és szorosan együttműködünk néprajz-kutatókkal, múzeumi szakemberekkel.

Időközben az is kiderült, hogy valószínűleg meg tudjuk szerezni a tanyával szomszédos két másik tanyahelyet és a – hab a tortán – az ezeket körülölelő kb. 4 hektár termőföldet is. Nosza, gyorsan tovább gondolva a lehetőségeket, arra jutottunk, hogy a tanyahelyeken vendégházakat építünk, így bárki eltölthet akár több napot is a puszta tanyavilágában. A szántóföldeket is hasznosítjuk természetesen, létrehozunk egy közösségi alapon működő, permakultúrás gazdaságot. Ezt is szakemberek bevonásával tervezzük megteremteni. Lehetőséget akarunk biztosítani a témában tevékenykedő kutatóknak, szervezeteknek is a fenntartható és környezetbarát mezőgazdasági módszerek folyamatos kutatására és megvalósítására is.

Mindenkit, így téged is szeretettel várunk a projektbe akár személyesen, akár egyéb módon szeretnél csatlakozni. Kapcsolat oldalunkról tudsz nekünk üzenni.

0
    0
    Kosár
    Jelenleg üres a bevásárlókosár.Vásárlás folytatása